Przyprawy – nieodłączny element wędlin

Przyprawy potrzebne podczas wyrobu wędlin

Przyprawy to jeden z ważniejszych elementów. Bez nich wędliny byłby nie smaczne, a
mięso szybko traciłoby swoje walory smakowe. Trzeba pamiętać, że kupując przyprawy sugerujemy
się nie ceną a jakością. Dla uzyskania lepszego smaku i aromatu wybieramy przyprawy, które możemy
rozdrobnić w moździerzu.

Sól do peklowania wędlinNajważniejszym i niezbędnym składnikiem wyrobu wędlin jest sól do peklowania. Sól ta
hamuje rozwój bakterii, mikroorganizmów oraz ma działanie konserwujące. Peklosól zawiera saletrę,
a także azotany: potasowy i sodowy, dzięki temu nasze mięso ma charakterystyczne czerwone
zabarwienie.

Minimalizuje również ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym. Zazwyczaj podczas
peklowania na sucho stosuje się około od 18 do 20 gram peklosoli na 1 kg mięsa. Jeżeli chodzi o
peklowanie na mokro stosujemy przelicznik zamieszczony w tabeli poniżej (na 1 kg mięsa):
Przyprawy do wędlin i mięsa

Kolejnym składnikiem, o którym warto pamiętać przy peklowaniu jest cukier. Dla wielu z Was
może być to małe zaskoczenie, jednak dzięki niemu mięso staje się delikatniejsze, posiada
odpowiednią kruchość, a kolor pozostaje czerwony. Jest jednak jeden warunek jaki trzeba spełnić by
peklosól oraz cukier zadziałały zgodnie z oczekiwaniami. Peklowanie musi odbywać się w
temperaturze wynoszącej około 6°C. Warto pamiętać o tym, że proces peklowania solą
peklującą powinien trwać minimum 6 godzin, aby wytrąciły się z nich szkodliwe azotany. Nie
należy stosować peklosoli do innych potraw, ponieważ służy ona głownie do peklowania
powyżej 6 godzin.

Oprócz tych dwóch podstawowych składników postaram się przedstawić Wam przyprawy,
jakie stosuje do poszczególnych rodzajów moich domowych wyrobów.

Szynki i balerony: pieprz, ziele angielskie, goździki, rozmaryn, miód, kolendrę, jałowiec,
majeranek, czosnek, a nawet piwko, które stosuję się w szynce piwnej

Boczki oraz polędwice: kolendra, gorczyca, pieprz, goździki, majeranek, estragon, liść
laurowy, ziele angielskie, imbir oraz czosnek

Kiełbasy oraz kabanosy: pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie, jałowiec, kolendra,
gorczyca, papryka słodka, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa.

Pasztety: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, majeranek,
imbir, tymianek, borowiki suszone, pietruszka.

Salcesony: pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek, goździki, gałka muszkatołowa,
papryka.

Oczywiście dobór wszystkich przypraw zależy wyłącznie od Was samych i naszych preferencji
smakowych. Nie bójmy się tworzyć własne inspirujące przepisy, a także modyfikować inne przepisy.
Najważniejsze jest to, aby to nam smakowały nasze wyroby. Zapraszamy do naszego sklepu gdzie znajdziecie wszystko co potrzebne aby rozpocząć swoją przygodę z wyrobem domowych wędlin.