Category Archives: Poradnik

Drewno do wędzenia

Przygotowując drewno do wędzenia musimy pamiętać o tym, że nie wszystkie gatunki drzew sprawdzą się podczas wędzenia. Nie używamy drewna z drzew iglastych, takich jak sosna, jodła, świerk, gdyż podczas spalania drewno iglaste wytwarza bardzo dużo sadzy, która ma niekorzystny wpływ na aromat, smak i wygląd przygotowywanych wędzonek. Ponad to mają dużo substancji żywicznych, które … Czytaj dalej

Sposoby wędzenia mięsa i wędlin

Wędzenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Polega na utrwaleniu mięsa ryb i zwierząt przy pomocy dymu, który uzyskujemy podczas spalania drewna przy małym dostępie powietrza. Proces wędzenia sprawia, że z przygotowanych przez nas wędlin częściowo odparuje woda, a dym przenika do wnętrza, dzięki któremu zachodzą procesy chemiczne przedłużające trwałość wyrobu, chroniąc przed zepsuciem … Czytaj dalej

Przygotowanie mięsa oraz peklowanie

Przygotowanie mięsa oraz peklowanie zaczynamy od wyboru mięsa. Musimy określić jakie wędliny będziemy chcieli przygotować, wędzić itp. Następnie mięso, które kupimy należy odpowiednio przygotować według przepisu, który posiadamy. Jeśli zakupione przez nas mięso jest z kością musimy ją usunąć (chyba, że przepis mówi inaczej). Do tego będziemy potrzebować noża (najlepiej masarskiego) oraz osełki do noży, … Czytaj dalej

Mięso do wyrobu wędlin

Dobór mięsa potrzebnego do wyrobu wędlin. Wyrabiając własne wędliny chcemy, żeby były one przede wszystkim smaczne i dobrze przygotowane. W tym celu starannie dobieramy przyprawy według receptury i wykonujemy wszystkie czynności zgodnie z przepisem. Jednak musimy pamiętać, że wybór odpowiedniego mięsa to podstawa, ponieważ ma ono duży wpływ na efekt końcowy przygotowanego wyrobu. Wybór mięsa … Czytaj dalej

Jelita i osłonki

Jelita i osłonki niezbędne przy nadziewaniu kiełbasy Jelita i osłonki to niezbędny element podczas wyrobu kiełbasy i tak samo ważne jak wszelkiego rodzaju akcesoria masarskie. Osłonki naturalne, jak i sztuczne nadają kiełbasie wygląd, kształt, smak i wpływają na trwałość naszego wyrobu. Jelita i osłonki możemy podzielić na naturalne i sztuczne.Do naturalnych zaliczyć możemy jelita wieprzowe, … Czytaj dalej

Przyprawy – nieodłączny element wędlin

Przyprawy potrzebne podczas wyrobu wędlin Przyprawy to jeden z ważniejszych elementów. Bez nich wędliny byłby nie smaczne, a mięso szybko traciłoby swoje walory smakowe. Trzeba pamiętać, że kupując przyprawy sugerujemy się nie ceną a jakością. Dla uzyskania lepszego smaku i aromatu wybieramy przyprawy, które możemy rozdrobnić w moździerzu. Najważniejszym i niezbędnym składnikiem wyrobu wędlin jest … Czytaj dalej

Akcesoria masarskie

W jakie akcesoria masarskie wyposażyć kuchnie do przygotowywania wędlin i innych przysmaków? Do wyrobu własnych wędlin domowych potrzebować będziemy narzędzi i akcesoriów jakie zwykle znajdują się w naszej kuchni. Możemy na samym początku wykorzystać kuchnie jako miejsce naszej pracy, ponieważ nie chcemy się wpakować w niepotrzebne koszty. Jednak z czasem kiedy nasze umiejętności oraz niezbędna … Czytaj dalej