
Letnie miesiące w polskim klimacie sprzyjają spędzaniu czasu na wolnym powietrzy, w tym również grillowaniu. Przez wielu, wcale nie na wyrost, jest ono nazywane polskim sportem narodowym, co możemy zobaczyć już w końcowych dnia kwietnia, które poprzedzają upragnioną majówkę i umowny początek sezonu grillowego w Polsce. Sklepowe półki uginają się do asortymentu, od mięs, warzywa, marynat, po naczyniach kończąc. Oczywiście to jak poprowadzimy nasze grillowe przyjęcie zależy od nas i naszych preferencji smakowych, ale warto zastanowić się co powinno znaleźć się w grillowym menu, aby zadowolić każdego gościa. Jaka jest recepta na udanego grilla?
Na początek mięsne smakołyki
Oczywiście jak grill to koniecznie również mięso, chyba, że jesteśmy wegetarianami. Do najpopularniejszych mięs grillowych nalezą karkówka, różnego rodzaju kiełbasy oraz kurczak. Na rusztach w całej Polsce znajdziemy również inne mięsiwo, ale zależeć to będzie tylko i wyłącznie od gustów kulinarnych danych osób oraz zapotrzebowania gości. Przed grillowaniem warto mięso odpowiednio przygotować. Sprawdzonym sposobem jest przygotowanie marynaty, do której włoży się mięso minimum na kilka godzin przed grillowanie, a optymalnie nawet jeden dzień przed. Przed przystąpieniem do obróbki termicznej mięsa na grillu, warto z odpowiednim wyprzedzeniem wyjąć je z chłodziarki, aby nabrało temperatury otoczenia. Wówczas grillowane mięso będzie jeszcze smaczniejsze. Marynaty możemy przygotować we własnym zakresie lub możemy skorzystać ze sklepowych gotowców, to zależy już tylko od nas jak dużo wolnego czasu mamy i jak czujemy się w sztuce marynowania mięsa. Z mięsnych przysmaków warto zwrócić również uwagę na szaszłyki, które są najczęściej połączeniem kawałków mięsa oraz świeżych warzyw. Mięsa można podawać z rożnego rodzaju sosami, sałatkami lub też jako indywidualne potrawy. Podczas grilla nie może zabraknąć również świeżego pieczywa.
Czy ryby sprawdzą się na grilla?
Miłośnicy ryb i owoców morza zastanawiają się, czy sprawdzą się one podczas grillowania. Oczywiście, że tak. Grillowane owoce morza lub ryby to prawdziwy rarytas i wcale nie jest tak trudno je przygotować. W asortymencie sklepowym znajdziemy również dedykowane uchwyty, w które możemy włożyć tuszkę ryby i ją ugrillować. Uchwyt taki pomoże nam w przewracaniu ryby i sprawi, że ta nie będzie się rozpadać podczas tej czynności. Delikatne mięso ryb po obróbce termicznej na grillowym ruszcie smakuje i wygląda bardzo dobrze. To świetna alternatywa dla osób, które w codziennej diecie nie stosują mięsa. Ryby i owoce morza podawane z grilla bardzo dobrze komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw oraz sokiem z cytryny. W przypadku ryb pamiętajmy o tym, że te mniejsze, z powodzeniem możemy grillować w całości. Jeżeli filety są duże, to warto podzielić je na mniejsze kawałki i piec na foli lub nawet zawinięte w folię aluminiową. Grubsze ryby zachowują jędrność i nie wysuszają się podczas grillowania, dlatego na to również zwróćmy uwagę. Z doświadczenia wiemy, że pieczenie ryby na grillu trwa około 20-30 minut, jednak warto cały czas kontrolować stan ryb, aby nie przetrzymać ich za długo. Popularne ryby na grilla to między innymi pstrągi, makrele, czy dorady. Bardzo dobrze na grillu sprawdzają się również krewetki. Je należy wcześniej zamarynować i piec na folii, a sok powstały z marynaty może być świetnym dipem do przygotowanych krewetek. Nie potrzebują one dużo czasu, dlatego powinny być gotowe do spożycia już po kilku minutach na rozgrzanym ruszcie. Jeżeli więc jesteście miłośnikami ryb lub po prostu nie jadacie mięsa to się nie martwcie. Grillowanie w Waszym przypadku może być zarówno przyjemne oraz smaczne.
Warzywa i owoce na grillu
Na spotkaniach przy grillu nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Zwłaszcza te pierwsze doskonale nadają się do grillowania. Plasterki cukinii, papryka, czy też bakłażan w odpowiedniej marynacie na grillu smakują bardzo dobrze. Z powodzeniem możemy grillować również takie warzywa jak cebula lub pieczarki, które możemy razem z nimi zestawić, mimo, że są grzybami. Wspomniane propozycje to również idealny dodatek do mięs na szaszłyki. Pokrojone w grubą kostkę owoce doskonale tam się sprawdzą. Poza grillowaniem, świeże warzywa przydadzą się również do zrobienia smacznej sałatki sezonowej, której nie może zabraknąć na stole w ogrodzie lub na tarasie. Świeże owoce natomiast pełnią rolę zdrowego owocu i w trakcie grillowych spotkań zajadają się nimi nie tylko dzieci. Ciekawym i smacznym trendem jest również grillowanie owoców, na przykład ananasów lub brzoskwiń. Ciepłe i upieczone na ruszcie owoce smakują naprawdę dobrze. Warto to wypróbować.
Co jeszcze przyda się na grillu?
Sztuka grillowania jest bardzo rozbudowana. Poza mięsami, rybami i warzywami, warto znaleźć również w niej miejsce na rożnego rodzaju sosy. To doskonałe dodatki do potraw w grilla, które potrafią podkręcić smak naszych przysmaków lub być nawet niezbędnym ich elementem. Poza dipami, na grilla warto przygotować marynaty, w których na swoją kolej przed wrzuceniem na ruszt będzie czekać mięso, ryby lub też warzywa. Marynaty sprawiają, że produkty te nabierają pożądanego przez nas smaku oraz wyglądu, dlatego warto się w nie zaopatrzyć. W przypadku marynat możemy przygotować je we własnym zakresie, skorzystać z gotowych mieszanek w proszku lub marynat w płynie, w które wystarczy tylko wrzucić jedzenie przed wyłożeniem go na ruszt. Poza produktami spożywczymi nie zapominajmy również o talerzach, sztućcach oraz innych akcesoriach, które w trakcie grillowania mogą okazać się nam niezbędne.
Podsumowanie
Grillowanie to bez wątpienia jeden z polskich sportów narodowych, więc warto do niego się odpowiednio przygotować. Staranny wybór mięsa, określenie potraw oraz zaproszenie gości to podstawa. Oczywiście ważne, by dopisała nam również pogoda, choć wiemy, że nawet ta brzydka nie zepsuje spotkań ze znajomymi przy grillu, które czasem potrafią trwać przez wiele godzin. Zadbajmy wówczas o przyjazna atmosferę i dobry humor, a każda potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej. Menu na grilla może być naprawdę zróżnicowane, dlatego nie powinniśmy się w nim ograniczać. Smacznego grillowania!
Zobacz również poprzedni artykuł: Jak przygotować się na grilla?