Grillowanie to jeden z polskich sportów narodowych. Gdy przychodzą ciepłe dni, to Polacy całymi tłumami ruszają na świeże powietrze, polanki lub działki i zaczynają grillowanie. Jest to świetna okazja do spotkania ze znajomymi, wspólnego odpoczynku oraz rozkoszowania się naprawdę pysznymi potrawami. Z pozoru może wydawać się to bardzo proste, jednak każdemu z nas mogą przytrafić się błędy w grillowaniu, których powinniśmy unikać. Z grillowaniem jest też tak, że im więcej doświadczenia nabierzemy i lepiej wyczujemy dany sprzęt, tym łatwiej będzie nam nad wszystkim panować. Pamiętajcie też o tym, że każdy grill jest inny, dlatego powinniśmy się skupić na tym, by lepiej go poczuć i zweryfikować jego działanie. Jakie błędy wówczas mogą nam się przydarzyć i jak ich unikać?

10 najczęstszych błędów przy grillowaniu

Poniżej znajduje się lista 10-ciu największych błędów, które mogą przytrafić nam się podczas grillowania. Warto się z nią zapoznać.

1. Zła organizacja grilla

To jeden z dość częstych błędów. Jesteśmy niedostatecznie przygotowani do tego, by przygotować grilla i wszystko robimy w pośpiechu. Wrzucamy na ruszt mięso, a w tym czasie przygotowujemy sałatki, rozstawiamy talerzyki, czy robimy napoje. Skupiając się na tych czynnościach, zaniedbujemy grilla i wówczas potrawy mogą wyjść przesuszone lub niedostatecznie smaczne. To jeden z najpopularniejszych błędów, które popełniamy. Pośpiech sprawia również, że nasze mięsa nie są dostatecznie zamarynowane lub zbyt mało czasu odpoczywają. Kluczem jest zatem wcześniejsze przygotowanie wszystkiego, rozstawienie, a następnie dopiero skupienie się i poświęcenie grillowaniu, gdy już wygospodarujemy czas tylko na to. Jeżeli chcemy przyspieszyć ten proces to warto poprosić naszych gości o wsparcie.

2. Nieodpowiednia temperatura grillowania

To kolejny błąd, który może nam się przytrafić. Potrawy na grilla powinny trafiać wówczas, gdy jest już w nim odpowiednia temperatura. Dużo łatwiej kontrolować ją w grillach gazowych, na przykład w produktach marki Landmann, jednak i w przypadku grillów węglowych, również powinniśmy o to zadbać. Potraw nie wrzucamy na ruszt od razu po rozpaleniu grilla lub wówczas, gdy widzimy płomienie, a węgiel lub brykiet dopiero się przepala. Takie grillowanie również będzie nieefektywne i wpłynie niekorzystnie na jakość naszych potraw.

3. Wysuszone lub przypalone potrawy

Kolejny błąd, który często nam się przytrafia. W grillowaniu powinniśmy mieć umiar. Jeżeli zbyt długo przetrzymamy mięso lub warzywa, to pierwsze może być mocno wysuszone, a warzywa mogą się przypalić. To wpływa nie tylko na estetykę naszych dań, ale przede wszystkim na ich smak. Grillowane warzywa powinny być jędrne, a mięsa soczyste. To podstawa przyjemnego i smacznego spotkania przy grillu w gronie rodziny lub znajomych. Pamiętajcie o tym, że każde mięso potrzebuje innego czasu pieczenia, dlatego powinniście to kontrolować.

4. Jedzenie, która spada z rusztu

Każdy ruszt ma inną specyfikę i inne oczka pomiędzy szczebelkami. Rozmiary naszych potraw zawsze dostosujmy do tych aspektów. Zbyt cienko pokrojone mięso lub zbyt małe warzywa mogą spadać z rusztów, co utrudni nam grillowanie oraz doprowadzi do strat w żywności. Jeżeli nasze produkty są rzeczywiście małe to grillujmy je zawsze na odpowiednio przygotowanych tackach. Dzięki temu unikniemy niekomfortowych sytuacji, gdy żywność spada nam z rusztu.

5. Niewykorzystanie całego grilla

Sztuką odpowiedniego grillowania jest również wykorzystywanie całego potencjału, który daje nam grill. Podczas grillowania powinniśmy wykorzystywać cały ruszt, a świetnym miejscem na potrawy może być również węgiel. Na rozgrzanym węglu można położyć ziemniaki, owoce lub warzywa, które uprzednio trzeba zawinąć w folię aluminiową. W ten sposób wykorzystamy wszystkie możliwości. Oczywiście w przypadki grillów gazowych, musimy skupić się na wykorzystaniu całego potencjału rusztu.

6. Nieodpowiednie przygotowanie rusztu

Dobre przygotowanie rusztu to podstawa każdego grillowania. Aby ułatwić sobie ten proces, warto przed grillowaniem posmarować kratkę tłuszczem. Tu musimy jednak wyważyć proporcje, bo zbyt dużo tłuszczu może negatywnie wpływać na smak naszych potraw. Kratka może być posmarowana dobrej jakości olejem, a do tego celu można wykorzystać nawet słoninę. Odrobina oleju sprawi, że potrawy będą lepsze i łatwiej odejdą od rusztu, a zbyt duża jego ilość może powodować kapanie i dymienie grilla.

7. Co z wegetarianami?

Z pozoru może wydawać się, że z grilla jemu typowo mięsne potrawy. Od lat jednak to się zmienia, a coraz częściej z grilla korzystają również wegetarianie. Grillowane owoce, warzywa, czy też ryby to naprawdę smaczne potrawy. Może zdarzyć się, że na nasze przyjęcie również przyjdą osoby o takich preferencjach kulinarnych, dlatego w naszym menu grillowanym powinniśmy uwzględnić potrawy specjalnie dla nich.



8. Zbyt częste zaglądanie do grilla

Odpowiednie grillowanie następuje pod pokrywą grilla. Tu powinniśmy być cierpliwi, ponieważ zbyt częste odkrywanie tej pokrywy sprawia, że obniża się temperatura pieczenia, co niekorzystnie wpływa na potrawy. Im więcej doświadczenia nabierzemy, tym łatwiej będzie nam to kontrolować i powstrzymać pokusę częstego zaglądania na ruszt.

9. Mięso musi odpocząć

Pieczone na grillu mięso powinniśmy zdjąć z rusztu i odstawić na pewien czas, by odpoczęło. Jeżeli zbyt szybko zaczniemy porcjować mięso to będzie bardziej suche i sztywne. Sprawdzonym sposobem jest odstawienie grillowanego mięsa na kilka minut pod folią aluminiową, by doszło i odpoczęło. Spróbujcie, a szybko dostrzeżecie różnice w smaku i w strukturze potraw grillowych.

10. Brak pielęgnacji grilla

Kolejny błąd, który wpływa bezpośrednio na jakość i komfort naszego grillowania to niedostateczna pielęgnacja grilla. To sprzęt, który po każdym użytku powinien być dokładnie umyty i wyczyszczony, również przy użyciu specjalnych preparatów. Dzięki temu znacznie wydłużymy żywotność grilla, a sami będziemy mogli cieszyć się z bardziej efektywnego i przyjemnego grillowania. Nie zapominajmy o tym. Grill powinien być sprzątany w czasie, gdy jeszcze jest ciepły.

Unikaj tych błędów

Unikanie błędów opisanych powyżej wpłynie bardzo korzystnie na poprawę jakości naszych dań oraz komfort spędzania grillowych przyjęć. Warto wziąć to pod uwagę, bo wiele z tych błędów wynika ze złych nawyków i naszych dotychczasowych doświadczeń. Niezależnie od tego, czy posiadamy tradycyjne grille węglowe, czy też grille elektryczne lub gazowe, na przykład marki Landmann, powinniśmy zastosować się do powyższych wskazówek. Z nimi każdy grill będzie smakował nam doskonale.