Akcesoria masarskie

Akcesoria masarskie

W jakie akcesoria masarskie wyposażyć kuchnie do przygotowywania wędlin i innych przysmaków?

Do wyrobu własnych wędlin domowych potrzebować będziemy narzędzi i akcesoriów jakie zwykle znajdują się w naszej kuchni. Możemy na samym początku wykorzystać kuchnie jako miejsce naszej pracy, ponieważ nie chcemy się wpakować w niepotrzebne koszty. Jednak z czasem kiedy nasze umiejętności oraz niezbędna wiedza się rozwinie, a przygotowywanych wędlin, kiełbas, pasztetów i innych przysmaków będzie coraz więcej, warto pomyśleć o osobnym pomieszczeniu. Ułatwi to nie tylko nam pracę, ale również wszystko co będziemy potrzebowali znajdzie się w jednym miejscu, nie będziemy musieli się obawiać nieproszonych gości, a także nie będziemy utrudniać dostępu do kuchni pozostałym domownikom.
Niezbędne akcesoria do produkcji wędlin domowych to przede wszystkim:

akcesoria masarskie
– ostre noże (najlepiej masarskie)
– osełka/ostrzałka do noży
– deska do krojenia mięsa
– duże garnki do parzenia wędlin
– najlepiej szklane misy do peklowania wyrobów
– nastrzykiwarka do marynowania oraz peklowania
siatki wędliniarskie oraz nici (przędza wędzarnicza)
– moździerz do rozdrabniania przypraw
– blacha do pieczenia pasztetów
termometr szpikulcowy analogowy do sprawdzania temperatury wyrobów wewnątrz
– elektryczny termometr umożliwiający kontrolę temperatury wody w garnku
– szynkowar niezbędny do parzenia szynek i mielonek
– nadziewarka do kiełbas z końcówkami 15mm, 19mm, 22mm, 25mm
– maszynka do mielenia mięsa
– waga kuchenna elektryczna do ważenia przypraw
– miarka kuchenna (pojemnik z podziałką do odmierzania płynów)
– przyprawy (np. pieprze, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, kolendra, gorczyca itd.)
– peklosól jest najważniejszym i nieodłącznym elementem naszych wędlin
– osłonki naturalne ( np. jelita wieprzowe, jelita barania itd.)
– osłonki sztuczne (np. białkowe, kolagenowe, poliamidowe.
Jak widzimy akcesoria masarskie to rzeczy które w większości każdy z nas posiada w swojej kuchni. Warto jednak zaopatrzyć się w brakujące przedmioty, ponieważ przygotowywanie wędlin będzie o wiele prostsze, a nam oszczędzi to nerwów na dokończenie naszego dzieła, zapraszamy więc do naszego sklepu.
Podczas przygotowywania wyrobów trzeba pamiętać o zachowaniu maksymalnej czystości w pomieszczeniu oraz ograniczyć dostęp innym domownikom, a przede wszystkim zwierzętom. Nie zastosowanie podstawowych zasad BHP może skończyć się źle dla naszego zdrowia, a także zdrowia innych osób.